Zöldülj könyvmolyként

Környezettudatos könyvmoly

Sziasztok!
A mai bejegyzésben egy  igen aktuális témáról szeretnék beszélni; ez pedig a környezettudatosság. Azt hiszem, mondhatom, hogy napjaink egyik legfontosabb problémája.
A mi felelősségünk, az hogy tetteinkkel milyen nyomot hagyunk bolygónkon. Azon a bolygón, amin élünk. Ami biztosítja számunkra az életet. Ami miatt most én is itt lehetek és megírhatom ezt a cikket.
Sokan veszik félvállról ezt az egészet, ami nagy hiba. Azt mondják, hogy majd a nagy vállalatok, és a "nagy emberek" megoldják, mi úgysem tehetünk érte. Ez nem igaz. Minden egyes apró lépés számít. És hogy miért? Mert ha minden ember megtenné azt, hogy kicsit odafigyel a vásárlási szokásaira, nem szemetel, és pazarol, a világ már nem itt tartana. És ezek egyáltalán nem nagy dolgok.
Kérlek Titeket, hogy legyünk annál intelligensebbek, hogy elpusztítjuk saját élőhelyünket (ez olyan, mintha elkezdenél magad alatt gödröt ásni, amibe végül magad is beleesnél... mi értelme van?)

Könyvmolyként sokszor elgondolkozom azon, hogy mikre kéne nekem is odafigyelni. Ezért most megosztanék pár tippet, amivel Te is tehetsz azért, hogy tudatosabb módon fald a könyveket.




1. Fontold meg hogy mit veszel!

Mielőtt berakod a kosárba a könyvet győződj meg róla, hogy 100 %-osan érdekel a történet, a Te stílusod, és hogy kedved lesz elolvasni. Nincs is annál szomorúbb látvány, mint amikor tudod hogy az adott könyv már hónapok, évek óta porosodik a polcodon, de hiába, nem visz rá a lélek, hogy elolvasd.
*egyébként ez igaz úgy általában a vásárlásra. Mielőtt megveszed, gondold végig, hogy szükséged van e rá. Ez a minimalizmus elve.

2. Érdekjődj a témában!

Ma már igazán széles választékban vásárolhatsz könyveket ( magyarul is!! ) környezettudatosság témában. Hogyan termelj kevesebb szemetet, hogyan főzz egészségesebben és környezetbarátabb módon, mégis mi az a globális felmelegedés, vagy éppen mesék gyerekeknek ezen topik keretei között. Ez mind szép és jó, és ezt most tényleg irónia mentesen merem állítani, azonban én mégis másfajta könyveket ajánlanék elsősorban azoknak, akik szeretnének tenni valamit a bolygónk érdekében. Ezek pedig az ismeretterjesztő könyvek a természetről. Hogy miért? Mert ha olyan keveset tudunk arról, amit meg szeretnénk védeni, akkor nem is fogjuk igazán szívügyünknek tekinteni az egészet. És amúgy is: miért ne akarnánk még többet megtudni mindarról, ami körbevesz minket, amiben élünk? 
Aki szeretne ilyen témában olvasni, annak Peter Wohlleben könyveit ajánlom, akár ezt is, amiről írtam is már a blogon: Peter Wohlleben - A természet rejtett hálózata:

3. Könyvalternatívák

a) könyvtári kölcsönzés
A legeslegolcsóbb módja az olvasásnak, ha a helyi könyvtárból kölcsönzöd olvasmányaidat. Nem kell aggódnod amiatt, hogy van-e elég hely a polcodon, vagy futtja-e a pénzedből.

b) e-book olvasó
Egy kicsit drágább lehet a beszerzése, habár használtat is vehetünk, de hosszútávon megéri. Negatívum azonban, hogy nem ugyanolyan az olvasásélmény, mert nem egy könyvet fogsz a kezedben. Nincsenek lapok, újkönyv-illat, könyvjelző...stb. Viszont "sok könyvet belezsúfolhatsz", így ez helytakarékosabb, valamit az e-bookok olcsóbbak is szoktak lenni. 

c) antikváriumok felkutatása
Szerintem külön hangulata van az antikvárium könyveknek. Használt könyvet vehetsz, így megvan az az érzés, hogy a tied, viszont mégis birtokolta már valaki. Én eddig csak olyannal találkoztam, ami tökéletes állapotban volt, ne aggódj, nem egy kutyarágta könyvet fogsz a kezedbe kapni. :D

Tegyük szebbé a jövőnket! <3

a kép forrása: internet

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések